Защо Да Спортуваме? Спорта, Като Начин На Живот.

Защо Да Спортуваме? Спорта, Като Начин На Живот.

Мотивация за спортуване

Всички знаем защо повечето хора спортуват, а именно – за да отслабнат. Дори може би сте попаднали на статията, защото отново търсите информация за това „как?”. Казвам отново, защото обикновено се проваляме в тази си цел.

Този провал се дължи на погрешно намерение: спортувам за да отслабна, защото НЕ ХАРЕСВАМ тялото си. На пръв поглед е лесно да се каже, наистина трудно е да обичаме нещо, което не харесваме в себе си. Логично е да искаме да го променим.
Проблема обаче е в това, че точно това набиване – трябва да отслабна, води до провал. Води до това постоянно да отлагаме за „другия понеделник”. Мотивацията се изпарява бързо, а още по-лошото е, че след това започваме да определяме себе си, като непостоянен човек или такъв който няма силна воля, мързелив е и т.н.

Всички сме минали през това. Започвали сме отново и отново, при всеки провал сме се допитвали до интернет в търсене на нов хранителен режим, чели сме за различните хранителни добавки, знаем различните видове тренировки, които да спазваме за желаните мускулни групи.
Някои намират себе си в спазването на всичко това, но други не успяваме. За тези които не успявате и скучаете докато тренирате, то това е сигурен знак, че това което правите не е за вас. Това е ключовият момент. Фокусирайте вниманието си върху това, което усещате: „кое ви зарежда?”, „кое ви помага да съживите духа си?”

Не следвайте останалите във фитнеса. Намерете вашия начин. Вашето място. Ако обичате природата – тренирайте навън. Ако не разполагате с много време – тренирайте у дома. Ако трудно намирате мотивация сами – намерете други хора, може би група по аеробика.

Наскоро попаднах на тази страничка във Фейсбук, която е страхотен пример за това как заедно с други хора, можем да запазим мотивацията си за тренировки:

Направете го най-забавната част от деня си.
Например: не харесвате дъждовните дни. Направете ги приятни с чаша горещ шоколад, приятна книга, хубава гледка до прозореца.
Същото важи и за тренировките. Направете ги забавни! (Как да намерим мотивация за да спортуваме)

Страхотен пример за човек, който видимо се забавлява докато тренира и се храни здравословно е Карин Димитровова. Има страничка във Фейсбук, където качва страхотни снимки на здравословни храни, от които човек започва да се чуди от къде идва това убеждение, че здравословните храни са толкова безвкусни 🙂

Спорта допринася за подобряването и на ..

Открийете вашия тип активност! Как? Опитвайте нови неща. Тук обикновено срещаме пречките, защото хората не обичаме новите неща. Обичаме познатото. В непознатото се чувстваме несигурни. Започват мисли, като: „Не мога да плувам, прекалено стар съм за да се науча”, „Прекалено дебел съм за да тичам”, „Срам ме е да тренирам сам”, „Ще изглеждам смешно”, „Всички ще ме зяпат” и т.н.
Това са неща, с които всички сме се сблъсквали. Но помислете – тези мисли изникват в началото – отивате 2/3 пъти – на четвъртия път вече започвате да добивате увереност – тази увереност започва да се проявява във всички сфери на живота ви – става все по – забавно.

И така, докато не стигнете до момента, в който нямате търпение за следващата тренировка и съжалявате, когато проследите в календара си, че е ден за почивка.

Като цяло, ако трябва да обобщя статията, то бих казала: Безполезно е да спазвате и правите неща, които не харесвате. Всичко зависи от вашата нагласа, т.е: ако мразите тренировките си, то колкото и усилени да са те, няма да доведат до резултати.
Всеки човек е индивидуален и трябва да намери своя начин.

Снимка от „Пловдив танцува”, през 2016год.

Има безброй дейности и спортове, от които да избирате. Направете спорта свой начин на живот. Така ще се чувствате щастливи, ще срещате други мотивирани хора, като вас самите. И естествено – ще успеете да създадете тялото, което искате, без дори да се усетите.

Пожелавам ви приятни тренировки! 🙂
И моля, споделете каква е вашата тренировка? Как стигнахте до това да я откриете?

Защо Да Спортуваме? Спорта, Като Начин На Живот.
5 (100%) 10 votes